Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

«ΣΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ, ΣΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ»

Ο Κύπριος πολίτης σήμερα, μετά από έξι μήνες τροϊκρατίας , διερωτάται ακόμα ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος, ποιοι ευθύνονται τελικά για να τιμωρηθούν, τι κάνουμε για να βγούμε από το αδιέξοδο και να ανατείλουν καλύτερες μέρες. Υπάρχει ελπίδα;
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ: Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ
Ο Υπουργός Σωτήρης Χάσικος στη Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής( Ο φιλελεύθερος, 12/4/2013 )  όπου «εμφανίστηκε σαν εκτελεστικό όργανο της τρόικας» δήλωσε:
«Η πολιτική που ακολουθούμε εξ ανάγκης, δηλαδή η πολιτική του μνημονίου, είναι διαφορετική από αυτή που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτή η πολιτική είναι πιο ισχυρή από τη δική μας πολιτική».
ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΪΚΑΝΟ ΣΧΕΔΙΟ:ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη στο 5ο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ  (Ο φιλελεύθερος, 30/3/2013) και αναφερόμενος στις Βρυξέλλες μίλησε για αναλγησία και «πρωτόγνωρες αξιώσεις οδηγούν ή υποχρεώνουν την Κύπρο να αποτελέσει πείραμα αμφιβόλου απόδοσης για στόχους που μπορούν να επιτευχθούν με άλλους τρόπους»
ΤΟ ΤΡΟΪΚΑΝΟ ΣΧΕΔΙΟ= ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδη (Ο φιλελεύθερος, 11/8/2013) υποστήριξε: «Υπάρχει στρατηγική και ξέρουμε πού πάμε. Κωδικωποιώντας το όλο θέμα: Το ιρλανδικό μοντέλο το οποίο επαινείται σήμερα και έχει στην πράξη αποδείξει την αξία του είναι παράδειγμα προς μίμηση από μας».
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ
«Η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο πιο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι πρέπει να διορθωθούν οι ανισορροπίες του δημόσιου και του τραπεζικού τομέα» (SIGMALIVE, 23/10/2013).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αυτό που στην πράξη γίνεται τώρα στην Κύπρο είναι ένα πείραμα αμφίβολης απόδοσης. Η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο της τρόικας και το μόνο που κάνει είναι να αναμένει εντολές.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ;
Μοναδική ελπίδα σήμερα είναι μόνο ο Κύπριος πολίτης. Μόνο αν συνειδητοποιήσει έγκαιρα την καταστροφή που του ετοιμάζουν η τοπική και η διεθνής ολιγαρχία και αντιδράσει έγκαιρα και αποτελeσματικά, μπορεί να ανατείλουν καλύτερες μέρες.
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ.

ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΕΣΥ, ΕΓΩ, ΕΜΕΙΣ.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ή ΠΕΡΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΟΤΕ: ΒΑΡΥΔΓΟΥΠΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, τότε στην κορύφωση της αγανάκτησης των πολιτών για την οικονομική καταστροφή, με αποφασιστικότητα εξέφραζε τη βούληση του για ανάληψη ευθυνών και για τιμωρία των ενόχων.
Σε δηλώσεις του στις 13/4/2013 στην εφημερίδα «Ο φιλελεύθερος» και με την ευκαιρία του διορισμού του νέου μέλους της Ερευνητικής Επιτροπή για την οικονομία Α. Κραμβή δήλωνε με κάθε σοβαρότητα: «Η κυβέρνηση δεν θα δειλιάσει να αποδώσει ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν και σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας».
«Για τις πολιτικές ευθύνες πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο κρινόμενος θα πρέπει να τις αναλάβει ενώ για τις αστικές και ποινικές ευθύνες θα αποφασίσουν τα δικαστήρια».
ΤΩΡΑ: ΑΣΤΕΪΣΜΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ
Έξι μήνες μετά και πιστεύοντας ότι έχει καταλαγιάσει η αγανάκτηση των πολιτών, έχει ξεχάσει τι έλεγε πριν προηγουμένως. Όσο για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης κυριολεκτικά τη γελοιοποιεί δηλώνοντας ότι δεν είχε «μια μηχανή κοπής δισεκατομμυρίων»!!!
Σε συνέντευξή του στις 17/10/2013 (SIGMALIVE) και στην ερώτηση «πώς αντιλαμβάνεστε την ευθύνη που σας καταλογίζει στο πόρισμα και πώς την αναλαμβάνετε;» η απάντησή του είναι όντως δείγμα υπεύθυνου πολιτικού ανδρός με συνέπεια στο λόγο και στην πράξη: «Για να μιλήσει κανείς για την ευθύνη που μου αποδίδεται, δεν θα πρέπει να παραλείψει την αναφορά της Επιτροπής, η οποία διαπιστώνει ότι δεν υπήρχαν άλλες από τις επιλογές από εκείνες που ο Πρόεδρος αποφάσισε. Θα πρέπει να πω για την προετοιμασία μας, πως εκεί που όντως πιθανότατα να μην ήμασταν προετοιμασμένοι, είναι στο γεγονός ότι δεν είχαμε μια μηχανή κοπής δισεκατομμυρίων». Και αλλού προσθέτει: «δεν νομίζω να ωφελεί η παρελθοντολογία ή η προσπάθεια να αποδίδονται ευθύνες»!!!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξώφθαλμα εξαπατά κατ΄ εξακολούθηση την κυπριακή κοινωνία και καθίσταται από μόνος του αναξιόπιστος. Η τακτική του αυτή τον καθιστά επικίνδυνο, αφού επανειλημμένα έχει αποδείξει πως δε σέβεται τους πολίτες και με επικοινωνιακά τεχνάσματα και τακτικισμούς προσπαθεί να τους ξεγελάσει και να τους αποπροσανατολίσει.
Η αιτία της απαράδεκτης συμπεριφοράς του; Από τη μια η πολιτική ασυλία, δηλαδή η ατιμωρησία, και από την άλλη η ανοχή των πολιτών είναι το εκκολαπτήριο της γενικευμένης πολιτικής απάτης.

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΗΛΙΘΙΑ ΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΕΞΑΠΑΤΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟ-ΑΝΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ. 

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ

Η Ερευνητική Επιτροπή αποκαλύπτει ευθύνες και στον κ. Αναστασίαδη. Τι ευθύνες;
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβερνησή του ευθύνονται για ένα και μόνο λόγο: Η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup υπολειπόταν. Υποτιμήθηκαν δεδομένα που κατά λογική συνέπεια έπρεπε να προβλεφθούν. Δεν απορρίπτουμε όμως τη θέση του κυρίου Αναστασιάδη ότι πριν τη σύναψη της συμφωνίας βρέθηκε προ αδυσώπητου διλήμματος να δεχθεί ή να μη δεχθεί τη σύναψη της εκβιαστικά τεθείσας συμφωνίας».
Ο κ. Αναστασιάδης , σύμφωνα με την Επιτροπή, πήγε απροετοίμαστος ή ελλιπώς προετοιμασμένος στο Eurogroup, χωρίς λογική εκτίμηση της πραγματικότητας,
αλλά βρέθηκε προ διλήμματος κατόπιν εκβιασμού.
Ο δήθεν εκβιασμός
Ο εκβιασμός ήταν υποτίθεται πως θα σταματήσει ο ELA και θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Τέτοιος εκβιασμός δεν υπήρξε ποτέ. Ο κ. Αναστασιάδης ήταν πλήρως ενήμερος ότι η παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή τράπεζα από την ΕΚΤ θα τερματιζόταν στις 21 Μαρτίου 2013. Σε ανακοίνωση της ΚΤΚ την 1η Απριλίου 2013 (εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος) αναφέρεται:
«Να σημειωθεί ότι το ΔΣ της ΕΚΤ σε συνεδρία του κατά το τέλος Ιανουαρίου 2013 έκρινε ορθό, λαμβάνοντας υπόψη και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, να επεκτείνει τη διορία της αναστολής της Λαϊκής Τράπεζας στο ELA μέχρι τις 21 Μαρτίου 2013....Την απόφαση αυτη του ΔΣ της ΕΚΤ κοινοποίησε ο διοικητής της ΚΤΚ στο νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με επιστολή του στις 4 Μαρτίου 2013». 
Ήταν γνωστό στον κ. Αναστασιάδη από τις 4 Μαρτίου ότι ο ELA θα τερματιζόταν στις 21 Μαρτίου 2013 και δεν αντέδρασε.
Το δήθεν δίλημμα
Το δίλημμα ήταν να δεχθεί ή όχι την πρόταση της τρόικας για κούρεμα καταθέσεων.
Τέτοιο δίλημμα, επίσης, δεν υπήρξε ποτέ.
Από τις 10 Μαρτίου 2013 ο κ. Αναστασιάδης είχε συμφωνήσει με την τρόικα για δάνειο ύψους 10 δις, ενώ οι ανάγκες ήταν 17 δις. Θα πει κάποιος ότι πιθανόν ο Πρόεδρος υπολόγιζε να βρει τα άλλα 7 δις από άλλες πηγές. Η  ουσία είναι πως στις 15 Μαρτίου 2013 στο Eurogroup πήγε χωρίς να βρει τα 7 δις από άλλες πηγές. Άρα, γνώριζε πλήρως ότι η λύση ήταν μόνο μία, το κούρεμα καταθέσεων. Από την άλλη, αν δεν ήθελε κούρεμα καταθέσεων δε θα συμφωνούσε με δανειοδότηση 10 δις και θα απαιτούσε 17 δις.
Η αποκάλυψη της ευθύνης του κ. Αναστασιάδη από την Επιτροπή είναι μια απάτη με την οποία νομιμοποιεί την απάτη!

ΟΥΤΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΔΙΛΗΜΜΑ ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΟ EUROGROUP, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Για ποιούς αποκάλυψε πολιτικές ευθύνες η Ερευνητική Επιτροπή;
  • Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • Υπουργικό συμβούλιο
  • Κάποια κόμματα (ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
-Γιατί δεν αποκάλυψε τις ευθύνες της βουλής;
Δεν υπάρχει τέτοιο σώμα στην Κύπρο;
Ποιος έχει την ευθύνη με βάση το σύνταγμα να ελέγχει τη λεγόμενη εκτελεστική εξουσία;
Αν γίνεται τέτοιο έγκλημα σε βάρος της κυπριακής κοινωνίας και η βουλή δεν ευθύνεται – ο ένας από τους δύο θεσμούς που έχουν λαϊκή νομιμοποίηση- τότε γιατί να υπάρχει;
-Γιατί δεν αποκάλυψε τις  ευθύνες του πολιτικού συστήματος, όταν  οι ίδιοι οι πολιτικοί αποδέχονται την ύπαρξη των ευθυνών τους;
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου δήλωσε στις 8/8/2013 στην εφημερίδα «Ο φιλελεύθερος»:
«Δικαίως αποδίδεται ευθύνη σε πολιτικούς, συγκεκριμένους τραπεζίτες, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης κ.ο.κ. για την κατάσταση της οικονομίας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο φιλελεύθερος» στις 26/5/2013 δήλωσε:
«Υπάρχει και το δεύτερο κομμάτι που είναι οι κυπριακές ευθύνες οι οποίες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:χρηματοπιστωτικό σύστημα-κατά καιρούς Κυβερνήσεις-Βουλές –λανθασμένα μέτρα ή πολιτικές».
Αλλά και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Π. Κληρίδης σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ στις 26/6/2013 υποστήριξε: «Ευθύνονται τα Δ.Σ. των τραπεζών και οι εποπτικές αρχές, δηλαδή η διοίκηση της Κεντρικής Τραπέζας και οι Κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη τους και η Βουλή. Όταν λέμε ότι έλειπε 1 δις κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό, ποιοι τον ψήφιζαν, δεν είναι η Βουλή; Κανείς δεν διερωτήθηκε πώς θα αναπληρωθεί το περσινό 1 δις που λείπει ώστε να πάμε στο επόμενο».

ΜΟΝΟ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ, ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΓΙΑΤΊ;
ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ;

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

Ποια είναι η αιτία που οδήγησε την κυπριακή κοινωνία στην καταστροφή; Η Ερευνητική Επιτροπή έχει σαφή θέση:
«Κοινή είναι η θέση πως η ανισορροπία μεταξύ εσόδων και δαπανών του κράτους, ήταν ο κύριος λόγος της πτώσης της κυπριακής οικονομίας. Η ασσύμετρη αύξηση των δαπανών σε συσχετισμό με τα έσοδα του κράτους, ήταν ο βασικός λόγος της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας».
Το πρόβλημα, λοιπόν, στην Κύπρο ήταν δημοσιονομικό. Δηλαδή, αν τα δημόσια οικονομικά ήταν ανθηρά θα μπορούσαν να αντέξουν τις ζημιές του τραπεζικού τομέα; Και γιατί το κράτος να αναλάβει τις ζημιές του τραπεζικού τομέα;
Φυσικά, κανένας νοήμων πολίτης δεν μπορεί να αποδεκτεί αυτή τη θέση γιατί αγνοεί πλήρως τις ευθύνες των τραπεζών. Δηλαδή, όταν οι πολίτες υποστηρίζουν ότι μέχρι εδώ μας έφεραν οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες , είναι μια φαντασίωση;
Με την προβολή αυτής της άποψη η Ερευνητική Επιτροπή ουσιαστικά στοχεύει στην αποσιώπηση αυτού που όλοι κατανοούν, τη διαπλοκή τραπεζιτών – πολιτικών σε ένα γλέντι σε βάρος των Κυπρίων πολιτών και καταθετών.
Απάντηση σε αυτή τη μυωπική άποψη δίνει η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το Μέλλον του Κυπριακού Τραπεζικού Τομέα (εφημερίδα Ο φιλελεύθερος, 28/6/2013): Η πολιτική επιρροή είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην κρίση του τραπεζικού συστήματος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής David Lascelles  δήλωσε: «Υπάρχει μια άμεση πολιτική επιρροή στον τρόπο με τον οποίο το τραπεζικό σύστημα λειτουργούσε σε αυτή τη χώρα, και είναι μια από τις βασικές μας συστάσεις ότι η Κύπρος πρέπει να προσπαθήσει να απαλλαγεί από αυτήν».

ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ;

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Γενική διαπίστωση
Τελικά, το περίφημο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής δεν προσέθεσε κάτι καινούριο σε σχέση με αυτά που γνώριζαν οι πολίτες. Ή, αν ο σκοπός της ερευνητικής επιτροπής ήταν η αποκάλυψη της κρυμμένης αλήθειας που δεν έβλεπαν οι πολίτες,απέτυχε στην επίτευξη του στόχου της.
Η ερευνητική ως μέσο αυτο-αθώωσης του συστήματος
Λειτούργησε η επιτροπή ως ένα μέσο για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα προκειμένου 
  • να κερδίσει πολύτιμο χρόνο μπροστά τη γενική κοινωνική κατακραυγή, προκειμένου σταδιακά να επέλθει η λήθη στην κοινωνία και να φτιάξουν, παράλληλα, ένα σενάριο αυτο-αθώωσης. Αν η πίεση είναι μεγάλη, να μεθοδεύσουν κάποια παραίτηση ή την τιμωρία κάποιου διορισμένου ή δευτεροκλασάτου.
  • να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τα πραγματικά προβλήματά της,
  • να δώσει την εντύπωση ότι το σύστημα λειτουργεί ακόμα, ενώ στην πραγματικότητα έχει καταρρεύσει,
  • να διαιωνιστεί η παραδοσιακή λογική της κομματοκρατίας με τις εικονικές διαμάχες για δημιουργία πόλωσης με σκοπό τη διαιώνισή της.

Επιβεβαίωση και από τον Β.Γ.Γ. Εισαγγελέα
Τα παραπάνω ενισχύονται και από τις απόψεις που εξέφρασε και ο Β.Γ.Γ. Εισαγγελέας Ρ. Ερωτοκρίτου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο φιλελεύθερος» στς 4/8/2013:  « ...οι συνεδριάσεις της είναι δημόσιες και ικανοποιούν το δημόσιο αίσθημα για την ενημέρωση, κάτι που δεν συμβαίνει με τις αστυνομικές έρευνες» και «η Ερευνητική Επιτροπή επιδιώκει αποκάλυψη θεσμικών ευθυνών και πολιτικών, ενώ με την αστυνομική ανάκριση δεν μπορούν να αποδοθούν θεσμικές και πολιτικές ευθύνες».
Μετά;
Αποκαλύφθησαν από την Ερευνητική Επιτροπή κυρίως θεσμικές και πολιτικές ευθύνες. Μετά;
Θα τιμωρηθεί καποιος εκλεγμένος πολιτικός για το έγκλημα του σε βάρος αυτού που τον εξέλεξε για να διαχειριστεί το κοινό συμφέρον; Γιατί δεν καταργείται η πολιτική ασυλία, αν πράγματι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται να τιμωρηθούν οι ένοχοι πολιτικοί;
Τι ήταν τελικά η Ερευνητική Επιτροπή;
Ένα μέσο για στήριξη της διεφθαρμένης κομματοκρατίας αλλά και μέσο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα σε ολιγαρχικούς ή κόμματα ή, ακόμα, ένα μέσο εξαπάτησης αφελών πολιτών από ιδιοτελείς πολιτικούς.
Το αποτέλεσμα
Η διαδικασία φτωχοποίησης της κυπριακής κοινωνίας και η επιβολή ενός αυταρχικού καθεστώτος με κύριο χαρακτηριστικό την κατάλυση των θεσμών σε συνθήκες «έκτακτης ανάγκης» θα συνεχιστεί ομαλά. Και οι πολιτικοί θα συνεχίσουν αμέριμνοι και ατιμώρητοι το φαγοπότι τους σε βάρος του λαού απολαμβάνοντας την πολιτική τους ασυλία.
Ιστορία των πολιτικών εγκλημάτων τους
1999 Χρηματιστήριο
2005 Ήλιος
2011 Μαρί
2013 Μνημόνιο
Κάθε πολιτικό έγκλημα και μια ερευνητική επιτροπή: Τόσα χρόνια γιατί δεν κατήργησαν την πολιτική ασυλία; Γιατί δεν τιμωρήθηκε έστω και ένας πολιτικός (εκλεγμένος) αξιωματούχος;

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ,ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΤΙΜΩΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗ

Πολιτική ρητορεία: απαίτηση για τιμωρία
Σε επίπεδο ρητορείας τα κόμματα και οι πολιτικοί ανταγωνίζονται στην πρόβολη της άποψης πως οι ένοχοι για την τωρινή οικονομική κατάσταση πρέπει να τιμωρηθούν.
Για παράδειγμα, σε συνεντεύξεις τους  στην εφημερίδα «η σημερινή» (29/9/2013) ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου απαιτεί την «τιμωρία των ενόχων της τραγωδίας. Η ατιμωρησία εκτρέφει το έγκλημα και διαιωνίζει την κακοδιοίκηση, την κακοδιαχείριση και την κακουργηματική συμπεριφορά ορισμένων», ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μ. Κάρογιαν συμπληρώνει: «Η κάθαρση και η αυστηρή τιμωρία όσων ενέχονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής και όσων είναι υπαίτιοι για τη σημερινή οικονομική τραγωδία, αποτελεί παλλαϊκό αίτημα και επιτακτική ανάγκη».
Η συνέχεια: η μη τιμωρία των πολιτικών
Στην πράξη, όμως, συμφωνούν απόλυτα ότι οι ίδιοι εξαιρούνται ή δε θέτουν υπό αμφισβήτηση τη λεγόμενη πολιτική ασυλία, δηλαδή την τιμωρία των πολιτικών για πράξεις ή παραλείψεις που προκάλεσαν βλάβη στην κυπριακή κοινωνία.
Στις 21/4/2013 το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση με σύνθημα « όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής». Στις 25/4/2013 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στο αίτημα του ΑΚΕΛ: ««Η Κυβέρνηση ούτε πρόθεση έχει, ούτε σκοπό, να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου».
Συμπέρασμα
Πέρα από πομπώδεις διακηρύξεις, τα κόμματα ομογνωμούν σε ένα, ότι οι πολιτικοί εξαιρούνται της τιμωρίας. Γι αυτό και κανένα κόμμα δεν κατέθεσε πρόταση για κατάργηση της πολιτικής ασυλίας με σχετική τροποποίηση του συντάγματος.
Η ρητορεία όλων των πολιτικών και των κομμάτων συνιστά συνειδητή εξαπάτηση της κυπριακής κοινωνίας.
Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.
Ο ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.